Släktforskning

 

 

 

Att släktforska innebär att man tar reda på vilka ens anor är och var de kommer ifrån. Tvärtemot vad många tror, så bär vi även en del av våra förfäder i den vi är idag. Det kan vi lättare förstå när vi upptäcker att vi har en talang som är unik i den familj vi vuxit upp med. Det kan vara så att vi fått denna talang nedärvd från en generation långt tillbaka. Även våra olika ansiktsuttryck kan ha ett ursprung hos en mormors far, och de olika personliga beteenden vi har som ingen i vår familj verkar känna igen från sig själva kan ha uppstått hos en farmors mor.

 

Så mycket finns inom oss, som ligger till grund för hur vi tänker idag. Ta till exempel de trosuppfattningar vi har, de värderingar vi har och de enklaste små saker som att "man måste bli gråhårig och rynkig vid en viss ålder". De kommer alla från generationer av "indoktrinering" utifrån, i just dessa personers liv och leverne. Dock är det faktiskt så att dessa nedärvda saker är möjliga att ändra på, och naturligtvis blir de lättare att ändra när vi vet om dem. Det är en del av en medvetenhet.

 

Jag har släktforskat till och från sedan min mor gjorde mig intresserad av det. Hon tog med mig till Stadsarkiv och Riksarkiv. På den tiden fick man antingen söka efter rätt mikrofilm i arkivens plåtskåp, för att sätta sig vid läsapparaten och rulla fram sidorna tills ögonen fastnade. Eller så fick man dagen innan beställa fram kyrkoböcker från Kungliga Biblioteket, för att sitta och bläddra med tyghandskar i de flera hundra år gamla skatterna.

 

Jag minns hur jag kunde sitta i flera timmar och ändå bara funnit två säkra bevis på en av mina anor. Och för att inte tala om hur det kändes att kliva ut i solen efter alla dessa timmar i arkivet, det var minst sagt svårt att vänja ögonen vid dagsljus.

 

Idag kan man tack vare teknikens framgång sitta framför sin egen dator och söka i de gamla böckerna via internet och program som innehåller bilder på boksidorna. För att kunna söka bland dessa sidor behöver man köpa ett abonnemang hos den som tillhandahåller programmet. Det finns flera olika böcker att söka i, bland andra; död & begraven, född & döpt, vigda, församlingsboken och husförhörslängderna.

 

Under åren har flertalet böcker mer eller mindre förstörts vid bränder som härjat, framförallt på orter utmed Sveriges kust, dit ryssarna kom. Därför kan det ibland krävas ordentligt med detektivarbete för att få fram bevis på släktband. De böcker som är skrivna under 1600- och 1700-talen är också något svårlästa, då de är skrivna på gammelsvenska med ytterst snirkliga och annorlunda bokstäver. Därför är det bra om man har kunskapen att tyda gammal skrift.

 

För att kunna söka efter anor behöver man veta ett namn, födelsedag och födelseförsamling på huvudpersonen och gärna en av dennes föräldrar. En del lyckas komma så långt i sin forskning att de finner en koppling till det kyrkliga och då är det mycket lättare att finna information om familj, händelser i livet, studier och arbete. Och andra finner att de har en adel i släkten. Vilken ens motiv än är så är det spännande att se varifrån man har sina anor.

 

I vissa släktled uppstår något som kallas anförlust, och det är då inte möjligt att få en komplett antavla. Ibland kommer man till ett dödläge, där det är svårt att komma vidare på en viss person i släkten. Kanske på grund av att fadern varit okänd eller att en specifik bok saknas. När man kommer till ett dödläge är det skönt med en paus från sin egen forskning, och istället forska på någon annan.

 

Den vanligaste informationen man brukar finna i dessa böcker är namn, födelsedatum, dödsdatum, födelseförsamling (ibland gårdsnamn), syskon, barn (medan de bor hemma), yrke, giftermål, dödsorsak, emigration samt immigration samt eventuella domar.

 

Om du är nyfiken på din egen släkt och vill att jag släktforskar åt dig, så kan du köpa den tjänsten av mig. Då ingår en antavla i A4, ansedlar i A4 med all funnen information om personerna samt källhänvisningar. En antavla startar med probanden och fortsätter bakåt i 3, 4, 5 eller 6 generationer.

En Antavla är en förträfflig present att ge bort till någon!

 

De uppgifter jag behöver från dig är probandens och dennes föräldrars namn, födelsedatum samt födelseort (eller bostadsort/dödsort). Tänk på att vi i Sverige har en "70 års sekretess" på personuppgifter, vilket betyder att jag endast kommer åt född & döpt-böcker tidigare än 70 år tillbaka. Därför kan jag behöva kompletterande uppgifter från dig för att kunna börja, du betalar bara för de antal generationer som jag tar fram åt dig.

 

 

En liten ordlista:

 

• Proband - huvudpersonen vilken antavlan startar med.

• Ana - en förfader eller förmoder.

• Anförslust - när kusiner eller nästkusiner gift sig med varandra, eller när man inte hittar fadern till ett utomäktenskapligt barn.

• Antavla - en uppställning med probanden samt dennes anor bakåt i generationer.

• Ansedel - en blankett med uppgifter om personens namn, födelsedatum, födelseort (ibland gårdsnamn), dödsdatum, dödsort, yrke, hemort, hur man har flyttat, om man är gift, skild, har barn samt annan funnen information.

 

Här är en översikt över när probanden tidigast bör vara född för att det ska vara realistiskt att finna dennes anor, och färdigställa antavlan:

 

• 3 generationer (15 personer inkl. proband), probanden är född senare än 1819

• 4 generationer (31 personer inkl. proband), probanden är född senare än 1852

• 5 generationer (63 personer inkl. proband), probanden är född senare än 1885

• 6 generationer (127 personer inkl. proband), probanden är född senare än 1918

 

Ett exempel på antavla för 4 generationer, designad av Martin Rockner:

 

 

 

Än så länge åtar jag mig endast forskning på Sverigefödda anor. Skulle det visa sig att dina anor immigrerat från utlandet eller om det på annat sätt skulle uppstå ett dödläge så hör jag av mig och vi kommer överens om hur vi fortsätter. Naturligtvis sker en återbetalning för alla anor som av olika orsaker uteblir från den beställda antavlan (såsom t.ex. utlandsfödelse eller anförlust).

 

Priserna brukar för denna släktforskartjänst ligga på 49-142 kr per ana. Jag har valt att lägga mig bland de lägre och mer överkomliga nivåerna, och erbjuder därför denna tjänst för 48-51 kr per ana. Det ger nedanstående priser per antavla:

 

• 3 generationer - 720 kr

• 4 generationer - 1488 kr

• 5 generationer - 3024 kr

• 6 generationer - 6096 kr

 

 

Beställ och betala i Boka / Beställa. Har du frågor om släktforskningen så kan du e-maila mig på info@betinashealing.se

 

 

 

Betina

© 2007-2019 BETINAS HEALING All Rights Reserved

 

For more information feel free to contact Betina